Werkschoenen

De tuin winterklaar maken is nog best een klusje

Zo vlak voor de winter moet je echt nog even aandacht besteden aan je tuin. Deze kan namelijk nog wel even wat hulp gebruiken voor de winter echt inzet. Kijk eens kritisch naar je tegels. Zit daar veel mos op? Dan is het wel verstandig om dat voor de winter te verwijderen. Dit vermindert het gevaar op uitglijden en andere gevaarlijke praktijken. Ook is het slim om je planten goed in te pakken en je composthoop nog even om te scheppen. Natuurlijk moet je bij dat alles goed aan je eigen veiligheid denken. Draag daarom bij het werk in de tuin een goed paar werkschoenen of stevige klompen. Je sneakers zitten misschien wel lekker, maar die zijn weer geschikt voor andere gelegenheden.
Werkschoenen

Je balkon winterklaar maken

Als je geen tuin hebt, dan is de kans vrij groot dat je over een balkon beschikt. Ook aan het balkon moet je wat aandacht besteden voor de winter doorbreekt. De planten die je in bakken hebt staan, kunnen wel wat extra bescherming gebruiken. Pak ze dus goed in of zet ze binnen. Lege potten zet je ook het liefst in je berging. Dan is de kans op stuk vriezen het kleinst. Het zou toch jammer zijn als je van het voorjaar nieuwe planten in de potten wilt zetten en dan eerst nog op zoek moet naar nieuwe potten. Ook de vloer van je balkon kan voor de winter nog wel even een opknapbeurt gebruiken. Zorg dat deze vrij is van mos, dat scheelt je veel werk in het voorjaar.

De tuinmeubels naar binnen halen

Ook je tuinmeubels kunnen wel wat hulp gebruiken, zo vlak voor de winter. Maak ze goed schoon en zet ze, indien mogelijk, binnen. Het schoonmaken kun je het best heel grondig doen. Verwijder roest en spinnenwebben. Zet ze desnoods nog even in de beits. Zo kun je er van het voorjaar, bij de eerste zonnestralen weer van genieten zonder dat je eerst weer aan het werk moet. De kussens kun je even wassen en goed laten drogen voor je ze inpakt.

Plan je tuinonderhoud goed in

Alle kleine klusjes bij elkaar kunnen toch flink wat tijd kosten. Maak voor je begint even een rondje door de tuin om te kijken wat er allemaal moet gebeuren. Schakel op tijd hulp in en ga lekker aan de gang. Zo wordt de troosteloze wintertuin in het voorjaar weer een tuin waar je echt van kunt genieten.