Houten bloembak

De stijlvolste achtertuin met een houten bloembak

De lente staat voor de deur en dat betekend weer aan de slag in je tuin! Het geeft ontzettend veel voldoening als je tuintje er mooi bijstaat en een houten bloembak is een accessoire die niet kan ontbreken in je tuin!

Kies de juiste houten bloembak

Wanneer je een bloembak kiest, moet je niet voor een te klein model gaan. Het beste is om altijd wat extra ruimte te hebben zodat de wortelen de kans hebben om te groeien. Kijk ook naar hoe groot de plant die je erin wil planten is, zodat je niet verrast wordt wanneer de plant opeens de hoogte in schiet. Dat is voor elke bloembak natuurlijk zo, maar het zou zonde zijn als je een te kleine houten bloembak koopt. Zorg daarnaast voor dat de houten bloembak ook afvoergaatjes heeft zodat overtollig water afgevoerd kan worden. Wat ik verder belangrijk vind aan een houten bloembak, is dat de kleur wel past bij de rest van je tuin. Als je bijvoorbeeld vlonders hebt liggen, kijk dan naar de houtsoort en welke houten bloembak daarbij past.

Plant op de juiste tijd

Het kan in Nederland zelfs nog vriezen in mei. Kijk dus goed wanneer de nachtvorst verdwenen is voordat je nieuwe planten gaat planten. Je geduld wordt beloond! Het voordeel van een houten bloembak is dat ze in ieder geval niet kapotvriezen in de winter wanneer het vriest. Een ander voordeel van een houten bloembak is dat het de wortels tegen hitte beschermd in de zomer.

Laat ruimte over voor water

Wanneer je de bloembak vult met water, zorg er dan voor dat je ongeveer 2 cm vrijhoudt, zodat de aarde niet overstroomt. Na de eerste keer water geven kun je nog wat extra aarde bovenop doen met je hand.

Je houten bloembak onderhouden

Een houten bloembak vraagt wel een klein beetje onderhoud. Hierdoor zorg je er voor dat de bloembak lang meegaat en dat je je geld niet weggooit. Wat moet je doen om een houten bloembak te onderhouden?

  • Behandel de houten bloembak met verf of waterafstotend middel
  • Gebruik doeken in de houten bloembak om de planten te beschermen
  • Verstevig de hoeken van je houten bloembak met extra roestvrijstalen spijkers.

Nu je weet waar je op moet letten en hoe je ze moet onderhouden komt het leukste gedeelte: het uitkiezen van de juiste houten bloembak voor jouw tuin en natuurlijk de bijpassende plant! Je kan online shoppen en kijken naar de verschillende houtsoorten die er zijn. je kan het zo duur maken als je zelf wil. Ik persoonlijk hou erg van cederhout, maar jij kan natuurlijk van iets heel anders houden.

Veel tuinplezier!