Beveilig je huis met mist

Iedereen die ooit beroofd is, of bij wie er ooit is ingebroken, kent het gevoel van onmacht wat daarbij komt kijken. Je wilt de inbrekers stoppen, maar kan eigenlijk niets doen zonder jezelf in gevaar te brengen. Er zijn gelukkig verschillende beveiligingsmethodes die ervoor zorgen dat je toch iets kan doen zonder risico te lopen. Een daarvan (en misschien wel een van de beste en toch meest onbekende) is de mistgenerator.

Veiligheid voorop

Je hebt waarschijnlijk nog niet eerder van dit apparaat gehoord, behalve misschien als special-effect bij concerten of optredens. Maar het is ook een beveiligingsmethode. De meest bekende manieren om je huis te beveiligen zijn natuurlijk bewegingssensoren, goede sloten en stalen deuren of andere versterkingen van de toegangswegen. De mistgenerator maakt deze elementen niet overbodig, maar voegt een extra laag veiligheid toe. Ik was ook vrij sceptisch toen ik voor het eerst over dit specifieke gebruik van het apparaat hoorde. Laten we daarom eens kijken naar hoe het dan eigenlijk werkt, als je je huis beveiligt met mist.

Mistbeveiliging 101

Er zijn twee mogelijkheden als het op het instellen van de mistgenerator aankomt. Het apparaat kan aangesloten worden op een al bestaand alarmsysteem (met bewegingssensor). Ook kan het handmatig worden geactiveerd door middel van een afstandsbediening. Na het activeren vult één mistgenerator een gemiddelde woonkamer binnen tien seconden met mist. Deze mist is uiteraard niet schadelijk om in te ademen en laat geen vlekken achter op meubilair of kleding. Het doel van de mist is het belemmeren van het zicht van de inbrekers en ze zodanig te vertragen dat de politie genoeg tijd heeft om te arriveren en ze te arresteren.

Het is dus wel slim om deze methode in te zetten in combinatie met andere veiligheidsmaatregelen. Zonder een alarmsysteem dat contact opneemt met de politie, bijvoorbeeld, hebben de inbrekers –al dan wel vertraagd– nog steeds de kans om met hun daad weg te komen. Goede sloten, stalen deuren en dubbel glas zijn dingen die een inbraak helemaal kunnen voorkomen. Maar mocht het toch een keer fout gaan dan heb je, onder anderen, de mistgenerator om van op aan te kunnen. Zorg dat je hem niet mist!