ekogoed.nl

Alles wat je moet weten over koliek

koliek

Menig paardenliefhebber heeft er al wel eens mee te maken gehad: Koliek. De paardenliefhebbers onder ons hoef ik dan ook niet uit te leggen wat koliek is. Voor de lezers van ekogoed die dit echter nog niet kennen: Koliek is een verzamelnaam voor symptomen waarbij een paard buikpijn heeft. We willen natuurlijk allemaal dat ons paard zich fijn voelt en een optimale gezondheid heeft. Daarom heeft ekogoed mij als fervent paardenliefhebber gevraagd een artikel over koliek te schrijven. Ik hoop zo iets bij te dragen aan de gezondheid van je paard, zodat je nog lang kan genieten van de kameraadschap van dit unieke dier.

Soorten koliek

Aangezien koliek een verzamelnaam is, zijn er dus ook verschillende soorten koliek. De volgende soorten komen voor bij paarden:

Krampkoliek

Kramkoliek wordt vaak veroorzaakt door het weer. Dan trekken de darmen samen wat erge kramp geeft bij een paard. Ook kan het komen door te koud water drinken of overgang van gras naar hooi.

Gaskoliek

Zoals het woord zelf al aangeeft zit er bij gaskoliek teveel gas in de darmen. Dit kan zeer pijnlijk zijn voor een paard. Vaak komt het door het eten van bedorven eten of door te weinig beweging van de darmen.

Verstoppings- en zandkoliek

Deze soort koliek komt vaak door het teveel eten van stro, waardoor het paard verstopt raakt. Ook kan een paard bij het grazen teveel zand binnenkrijgen wat ook verstopping als gevolg heeft.

Koliek door stress

Paarden kunnen ook koliek krijgen door stress. Net als mensen zijn ze stressgevoelig en kunnen de darmen hierop reageren. Dit is overigens prima te verhelpen met supplementen.

Kolieksymptomen

Natuurlijk moet je eerst vaststellen of je paard wel echt koliek heeft en of er niets anders aan de hand is. De volgende symptomen komen vaak voor wanneer een paard koliek heeft:

Het is verstandig om een dierenarts te laten komen zodat hij/zij kan vaststellen wat er precies aan de hand is en wat voor behandeling nodig is.

Voorkomen is beter dan genezen

Natuurlijk kan je zelf dingen doen om te zorgen dat de kans dat je paard koliek krijgt minder groot is. Zo kan je ervoor zorgen dat je paard niet te koud water drinkt, geen verrot eten binnenkrijgt, niet teveel eet, en ontwormt is.

Daarnaast zijn er verschillende supplementen verkrijgbaar die een gezonde darmflora ondersteunen bij je paard en is er speciale voeding met probiotica die afgestemd is op de behoeftes het paard. Zo zie je dat eten/voeding een belangrijke rol speelt in ons leven en dus ook van die van ons paard. Want uiteindelijk gaat liefde toch door de maag!

Mobiele versie afsluiten